Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Το Overbooking στην πρακτική των ξενοδόχων

Ένα πρόβλημα που έγινε συνήθεια: Διπλοκρατήσεις, ή για τους μυημένους overbooking! Ξεκινώντας ως πρόβλημα πριν από πολλά χρόνια λόγω έλλειψης συστημάτων διαχείρισης των δωματίων του ξενοδοχείου για σωστή διανομή στην λιανική πώληση (online και offline αγοράς), κατάντησε να γίνει μια κακή συνήθεια. Υπάρχουν δύο βασικές όψεις για το συγκεκριμένο θέμα:
1. Από τη μία είναι οι ξενοδόχοι που αντιμετωπίζουν τις διπλοκρατήσεις ως πρόβλημα στη λειτουργία του ξενοδοχείου και προσπαθούν να τις ελαχιστοποιήσουν ή να τις εξαλείψουν. Η σύγχρονη τεχνολογία προσφέρει πληθώρα λύσεων για να αποφύγει ο ξενοδόχος τυχών διπλοκράτηση. Ειδικά στην υψηλή περίοδο με ελάχιστα διαθέσιμα δωμάτια ξενοδοχείων στην περιοχή, τις περισσότερες φορές, μια διπλοκράτηση, είναι επώδυνη για τον ξενοδόχο. Επιπλέον, τα επακόλουθα μπορεί να είναι εξαιρετικά δυσμενή για το ξενοδοχείο, αφού πέραν του επιπλέον κόστους για την τακτοποίηση του πελάτη σε άλλο κατάλυμα, είναι και το θέμα των σχολίων (reviews) που θα ακολουθήσουν. Με το τελευταίο ίσως είναι και το χειρότερο, αφού το να "πέσει" σε βαθμολογία ένα ξενοδοχείο σε rating, κοστίζει ακόμη περισσότερο από τη μεταφορά του σε άλλο κατάλυμα.
2. Στον αντίποδα των παραπάνω, βρίσκονται εκείνοι οι οποίοι είναι οπαδοί του Overbooking, θεωρώντας ότι είναι μια τακτική να εξασφαλίσουν την μεγαλύτερη δυνατή πληρότητα του ξενοδοχείου τους. Θεωρώντας δεδομένο ότι ένα μέρος των πελατών θα ακυρώσουν την τελευταία στιγμή (μη γνωρίζοντας προφανώς πως να στήσουν την πολιτική ακυρώσεων) πιστεύουν ότι είναι καλύτερο να ταλαιπωρήσουν μερικούς πελάτες - ταξιδιώτες, από το να τους μείνει ένα δωμάτιο άδειο. Στην προκειμένη περίπτωση δεν έχουν καμία σχέση με το τι θα γράψει μετά την επιστροφή του ο πελάτης στα διάφορα κανάλια rating, και ποια θα είναι η αξιολόγηση του καταλύματος.

Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, η τεχνολογία πλέον, μας δίνει τη δυνατότητα να ελαχιστοποιήσουμε ή και ακόμη περισσότερο να μηδενίσουμε τις διπλοκρατήσεις, πολύ απλά χρησιμοποιώντας ένα σύστημα channel manager. Το Channel manager μας εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή διανομή των δωματίων του ξενοδοχείου σε όλα τα online κανάλια πώλησης, αφού σε περίπτωση κράτησης από ένα κανάλι, η διαθεσιμότητα μειώνεται αυτόματα από όλα τα κανάλια, όπως επίσης και σε περίπτωση μιας ακύρωσης, η διαθεσιμότητα επανέρχεται σε όλα τα κανάλια. Με αυτό τον τρόπο δεν δεσμεύεται ο ξενοδόχος για ελάχιστο αριθμό καναλιών πώλησης λόγω μη δυνατότητας διαχείρισης όλων αυτών. Ως αποτέλεσμα είναι η καλύτερη διανομή των δωματίων, η αύξηση των πωλήσεων και των κερδών, και ο μηδενισμός των διπλοκρατήσεων, που και αυτό σημαίνει μείωση του κόστους.

Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Η Ελλάδα στην εποχή του Τουρισμού 2+ ταχυτήτων


Εδώ και αρκετούς μήνες και ειδικά με το πέρασμα των πρώτων μηνών του 2014, τα νέα για τον τουρισμό στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά με τα ποσοστά αύξησης αφίξεων και διαμονής, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, τουλάχιστον διψήφια! Ο κάθε πολιτικός και δη εμπλεκόμενος με τα τουρισμού, αλλά και οι φορείς του τουρισμού, χαίρονται για τα νούμερα αυτά και με ανακοινώσεις και λόγους, επαινούν το ρόλο τους στην ανάπτυξη του τουρισμού στην χώρα μας!!! Μπράβο μας!
Και τώρα βέβαια πρέπει να προσγειωθούμε και να δούμε τα πράγματα όπως πραγματικά είναι και να κάτσουμε και να διαβάσουμε τα νούμερα των αφίξεων - διανυκτερεύσεων από κάθε γωνιά της Ελλάδας για να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει. Η χώρα μας, τουριστικά, χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες. Η πρώτη είναι αυτή κάποιων νησιών (πολύ δημοφιλών) των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων όπως επίσης και μέρους της Κρήτης, όπου η αύξηση είναι μεγαλύτερη του 15% και σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν και κατά πολύ και το 20%. Είναι η πρώτη κατηγορία που όλοι είναι ευχαριστημένοι και ικανοποιημένοι με τους ρυθμούς ανάπτυξης.
Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει μέρος της Κρήτης, το Ιόνιο και κάποιες άλλες περιοχές της χώρας όπου τα πράγματα είναι το ίδιο με πέρυσι ή κάπως καλύτερα με μια οριακή αύξηση των τουριστών.
Η τρίτη κατηγορία περιλαμβάνει την ενδοχώρα, κυρίως τις περιοχές που βασιζόταν στον ημεδαπό τουρίστα, για χρόνια αλλά και περιοχές ή καταλύματα που βρίσκονται μεν, σε τουριστικές περιοχές (νησιά) αλλά σχετικά μακριά από τη θάλασσα, όπου εκεί υπάρχει ακόμη και μείωση σε σχέση με πέρυσι αλλά και μεγαλύτερη μείωση των τιμών για να προσελκύσουν κόσμο.
Το πρόβλημα που προκύπτει και είναι αρκετά δύσκολο για τους ανθρώπους του τουρισμού (σε επίπεδο πολιτείας) είναι πως θα υπάρχει μια σχετική ισορροπία για την αποφυγή σοβαρών προβλημάτων μέσα από την διαστρέβλωση του τουριστικού προϊόντος. Στην εποχή που όλοι μιλάνε για την υποστήριξη της μικρομεσαίας επιχείρισης, βλέπουμε τα μικρά καταλύματα να είναι στο όριο να κλείσουν μέσα στο καλοκαίρι, και μόνον οι μεγάλες μονάδες να συνεχίζουν να καρπούνται από την αύξηση των τουριστών. 
Θα πρέπει επιτέλους να αποφασίσουμε τι τουρισμό θέλουμε, αν και είναι ένα ερώτημα που το ακούμε κάθε χρόνο τα τελευταία τουλάχιστον 15 χρόνια.