Εδώ και αρκετούς μήνες και ειδικά με το πέρασμα των πρώτων μηνών του 2014, τα νέα για τον τουρισμό στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά με τα ποσοστά αύξησης αφίξεων και διαμονής, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, τουλάχιστον διψήφια! Ο κάθε πολιτικός και δη εμπλεκόμενος με τα τουρισμού, αλλά και οι φορείς του τουρισμού, χαίρονται για τα νούμερα αυτά και με ανακοινώσεις και λόγους, επαινούν το ρόλο τους στην ανάπτυξη του τουρισμού στην χώρα μας!!! Μπράβο μας!
Και τώρα βέβαια πρέπει να προσγειωθούμε και να δούμε τα πράγματα όπως πραγματικά είναι και να κάτσουμε και να διαβάσουμε τα νούμερα των αφίξεων - διανυκτερεύσεων από κάθε γωνιά της Ελλάδας για να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει. Η χώρα μας, τουριστικά, χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες. Η πρώτη είναι αυτή κάποιων νησιών (πολύ δημοφιλών) των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων όπως επίσης και μέρους της Κρήτης, όπου η αύξηση είναι μεγαλύτερη του 15% και σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν και κατά πολύ και το 20%. Είναι η πρώτη κατηγορία που όλοι είναι ευχαριστημένοι και ικανοποιημένοι με τους ρυθμούς ανάπτυξης.
Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει μέρος της Κρήτης, το Ιόνιο και κάποιες άλλες περιοχές της χώρας όπου τα πράγματα είναι το ίδιο με πέρυσι ή κάπως καλύτερα με μια οριακή αύξηση των τουριστών.
Η τρίτη κατηγορία περιλαμβάνει την ενδοχώρα, κυρίως τις περιοχές που βασιζόταν στον ημεδαπό τουρίστα, για χρόνια αλλά και περιοχές ή καταλύματα που βρίσκονται μεν, σε τουριστικές περιοχές (νησιά) αλλά σχετικά μακριά από τη θάλασσα, όπου εκεί υπάρχει ακόμη και μείωση σε σχέση με πέρυσι αλλά και μεγαλύτερη μείωση των τιμών για να προσελκύσουν κόσμο.
Το πρόβλημα που προκύπτει και είναι αρκετά δύσκολο για τους ανθρώπους του τουρισμού (σε επίπεδο πολιτείας) είναι πως θα υπάρχει μια σχετική ισορροπία για την αποφυγή σοβαρών προβλημάτων μέσα από την διαστρέβλωση του τουριστικού προϊόντος. Στην εποχή που όλοι μιλάνε για την υποστήριξη της μικρομεσαίας επιχείρισης, βλέπουμε τα μικρά καταλύματα να είναι στο όριο να κλείσουν μέσα στο καλοκαίρι, και μόνον οι μεγάλες μονάδες να συνεχίζουν να καρπούνται από την αύξηση των τουριστών.
Θα πρέπει επιτέλους να αποφασίσουμε τι τουρισμό θέλουμε, αν και είναι ένα ερώτημα που το ακούμε κάθε χρόνο τα τελευταία τουλάχιστον 15 χρόνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου